Cikkek,  Szex

Beate Uhse

Ahogy változik a társadalom, úgy változik a szexualitás, és idővel újabb erotikus szokások, kultúrák keletkeznek. Mathias Horx szociológus (a Beate Uhse számára készített tanulmányában) olyan szexstílusok között tesz különbséget, ami szerinte körülbelül 2020-re jellemzi majd a modern társadalmakat. A szexuális formálódás, átalakulás valamennyi korosztályt érinti, a tizenéves tinik és az ötven fölötti korosztály nemiségében is változás következik majd be.
Túlvilágosított tinik – A tizennégy és húsz év közötti tinikre alapvetően jellemző lesz, hogy sokkal többet tudnak a szexről, mint szüleik, nagyszüleik tették ennyi idősen – ami szexcentrikus világunkban egyáltalán nem meglepő, hiszen a mai fiatal félmeztelen reklámplakátok, erotikus zenevideók, és cenzúrázatlan szextartalmak között nő fel. A fiatal szexuális kíváncsiságát a világhálón keresztül könnyűszerrel kielégítheti, a kényes kérdésekre, problémákra az interneten keresztül alig pár perc alatt választ kap. Horx professzor szerint a fiatalok számára a szex jóval természetesebb jelenség lesz, a nemi tabuk súlyát nem érzik, a szexualitás tiltott jellegét ők már nem tapasztalják. Ami az első nemi együttlétet illeti, a félénkség és a bizonytalanság rájuk is jellemző lesz. A szexualitás feljődik, de nézzük az egyik úttörőjét:
Beate Uhse 1975-ben elérte: helyezzék hatályon kívül az úgynevezett pornóparagrafust, a büntető törvénykönyv 184. szakaszát. Ez nemcsak a házasságon kívüli nemi életet tiltotta, hanem az erre sarkalló irodalom forgalmazását is. De mint ahogy az a „forradalmárok” életútjánál lenni szokott, az igazság évtizedek múltán itt is helyrebillent: Beate Uhsének a parlament 1989-benmegszavazta a Bundesverdienst kreuz am Bande nevű kitüntetést. Többek között a fogamzásgátlás népszerűsítéséért, amivel elérte, hogy a második világháborút követő nyomorúságba a lehető legkevesebb nemkívánatos gyerek szülessen. Azt pedig már csak tényleg nagyon csendben jegyezzük meg, hogy végül az álszemérmes Flensburg is díszpolgárává avatta őt… Beathe Use cikk a Népszabadságban itt.

Szólj hozzá